- marchew,
- buraki,
- seler,
- rzodkiew,
- pietruszka,
- chrzan,
- kapusta biała,
- włoska, kalafior,
- cebula, czosnek,
- pory,
- ogórki, zwłaszcza kiszone,
- kabaczek,
- dynia,
- sałata,
- seler naciowy,
- zioła przyprawowe,
- pomidor,
- papryka,
- czonsek.
2. Owoce:
- jabłka,
- grapefruity,
- cytryny.
3. Herbatki ziołowe i owocowe.
4. Należy codziennie spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego, np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, gdyż trawią one błonnik.
5. Ważne jest spożywanie zielonych roślin (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta), ponieważ są one źródłem wapnia, co zapobiega odwapnieniu organizmu, chlorofilu dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza.
6. Wolno używać przypraw oraz soli z mikroelementami, gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli.
7. Powinno się spożywać ok. 400-800 kalorii dziennie.
Nie można spożywać:
1. Zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mleka, mięsa, słodkich owoców. Nawet najmniejszy dodatek do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych przerywa odżywianie wewnętrzne, tym samym powodując zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Może dojsć również do licznych niedoborów pokarmowych, ponieważ odżywianie zewnętrzne jest wówczas niewystarczające.
2. Cukru oraz gotowych mieszanek przyprawowych.
3. Mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.
Z postu wychodzimy stopniowo wprowadzając inne produkty według poniższej tabeli:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz